Skocz do zawartości

Jak zrobić swój własny system /home?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w tym oto poradniku chciałbym Wam rozjaśnić sprawę z zmiennymi (variables) oraz jak stworzyć swój własny system /home. Jak wiecie z essentials tworzy on home spawn, gdzie za pomocą komendy /home można w każdym momencie teleportować się do niego. Aby ustawić taki home spawn w essentials należy wpisać /sethome. Ja pokaże Wam bardzo podobny skrypt, którego nie jestem autorem!

Skrypt:

command /sethome:	permission: skript.home	description: Set your home	trigger:		set {home.%player%} to location of player		message "Set your home to <grey>%location of player%<reset>"command /home:	permission: skript.home	description: Teleport yourself to your home	trigger:		if {home.%player%} is not set:			message "You have not set your home yet!"			stop trigger		teleport player to {home.%player%}

Na koniec poradnika pokaże Wam jak dodać do tego skryptu multidomy (kilka /sethome).

Zaczynajmy.

/sethome

• 1 linijka skryptu tworzy komendę /sethome, gdy będziemy tworzyć multidomy dodamy również [<text&gt],
  • Następna linijka (tj. permissions) ustawia permissions, które będzie potrzebne do wykonania komendy,
  • Description jest to opis skryptu, jak działa etc.
  • Trigger rozpoczyna funkcje/działanie skryptu,
  • {home.%player%} jest to zmienna, która przechowuje nasze koordynacje /sethome,
  • Przez "message" lub "send" wysyłamy wiadomość do gracza, że jego /sethome został zapisany na X koordynatach.

Teraz przejdźmy do komendy /home, rozpocznę od linijki 11 (wcześniejsze już wytłumaczyłem wyżej!

if {home.%player%} is not set:

Jest to założenie, że jeżeli gracz nie ustawił /sethome wyświetli się "You have not set your home yet!". Również przeciwnie do if'a działa "else".

• W linijce 13 jest zatrzymanie triggera, czyli skrypt nic już nie wykona.
  • W linijce 14 teleportuje gracza do koordynacji zapisanej w home.%player%.

Aby to nie był poradnik tylko o wytłumaczonych linijkach NIE MOJEGO skryptu, dodam również moje rozwiązanie na kilka domów jednocześnie.

Kod:https://code.skript.pl/Pj1V5X1z/

Dodałem tylko do zmiennej %arg 1% oraz do komend [<text&gt], dlaczego? Otóż spróbuję Wam to wytłumaczyć jak najłatwiej potrafię.

Pierwszą zmianę, jaką można dostrzec to [<text&gt] w tych linijkach:

command /sethome [<text>]:

oraz

command /home [<text>]:

Zastosowałem to, ponieważ dzięki temu można stworzyć komendy /command COŚ, czyli komendy dwuczłonowe. Gdy wpiszemy /sethome TEST utworzy nam dom o nazwie TEST, koordynacje zapiszą się w zmiennej:

{home.TEST.%player%}

No ale dalej nie wiesz po co jest %arg 1% w zmiennej, a jest on po to, aby generowano zmienne pod każdy /sethome, przeciwieństwo tego, co pokazałem w skrypcie na początku tego poradnika.

Jeżeli macie jakieś uwagi piszcie w postach. 

Skrypt użyty w tym poradniku (na samej górze) jest autorstwa twórców Skript'a.

Poradnik napisany dla Skript.PL. ZAKAZ KOPIOWANIA.

Pozdrawiam, PGmajster.

Edytowane przez Ewald
https://skript.pl/temat/356-jak-zrobi%C4%87-sw%C3%B3j-w%C5%82asny-system-home/

• 2 miesiące temu...

A /delhome:

command /delhome [<text&gt]:
permission: skript.home
trigger:
if {home.%arg 1%.%player%} is not set:
message "&4 Nie masz ustawionego domu."
stop trigger
Delete {home.%arg 1%.%player%}
message "&5 Usunieto twoj dom."
Edytowane przez KrolJulian
https://skript.pl/temat/356-jak-zrobi%C4%87-sw%C3%B3j-w%C5%82asny-system-home/#findComment-8588

• 4 tygodnie później...
  • Szifter zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...