Skocz do zawartości
  • 0

Jak skutecznie się uczyć pisać skrypty?

Pytanie

Cześć, przychodzę do was z pytaniem jak skutecznie uczyć się pisać skrypty? Umiem coś tam ale raczej na poziomie podstawowym albo nawet nie ;c A chciałbym trochę więcej się nauczyć, proszę o wasze porady jak się uczyć

https://skript.pl/temat/31791-jak-skutecznie-si%C4%99-uczy%C4%87-pisa%C4%87-skrypty/

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja nauczyłem się skrypty do poziomu ponad podstawowego w miesiąc. Moim sposobem było pobieranie różnych gotowych skryptów coraz trudniejszych i tłumaczenie sobie ich. Nie polecam poradników bo nigdy się skripta nie nauczysz. Oczywiście to nie oznacza że w miesiąc będziesz najlepszym skrypterem, tak jak pisałem  - osiągniesz poziom ponad podstawowy, od tego momentu polecam czytać dokumentację dodatków do skripta i samego skripta, będziesz znał podstawy to też zrozumiesz te wyrażenia z dokumentacji.

Tyle, mam nadzieję że pomogłem :D

https://skript.pl/temat/31791-jak-skutecznie-si%C4%99-uczy%C4%87-pisa%C4%87-skrypty/#findComment-205975

• 0
Gość ZiemniaQ
  • Znajomość angielskiego - jeżeli nie potrafisz w angielski to nie ma sensu nawet zaczynać ze Skriptem ani niczym innym w tym kierunku, gdzie wszystkie dodatki, strony, dokumentacje i składnia przede wszystkim są właśnie w tym języku;
  • Pojęcie zmiennej i ich rodzaje w Skripcie - zmienne grupowe, zwykłe, tymczasowe - jak na nich operować (zapis, odczyt, dodawanie, odejmowanie, itp.);
  • Typy zmiennych (integer, text / string, inventory, player) - czyli krótko mówiąc - wszystko co zmienna może przechowywać;
  • Pojęcie wydarzenia / eventu - czym jest, jak go stosować i kiedy go stosować;
  • Pojęcie warunku / condicion - czym jest, jak go stosować, gdzie go stosować, co zrobić gdy warunek jest spełniony, co gdy nie jest;
  • Pojęcie wyrażenia / expression - czym jest, gdzie go można stosować, jak go stosować, jak go przyrównywać do innych wartości;
  • Pętla i  jej rodzaje - czym jest pętla, w jaki sposób działa, co możemy w niej zawrzeć, zagrożenie dla płynności działania spowodowane pętlą;
  • Funkcja - czym jest, gdzie i jak ją stosować, co powoduje, argumenty funkcji, zwracanie wartości;
  • Komendy - jak je definiować, jak korzystać z argumentów, co można do nich przypisywać;
  • Czym są dodatki do skripta, jak je instalować i co one nam dają.

• Pod warunkiem że umiesz logicznie myśleć nauczenie się Skripta może ci przyjść bardzo łatwo. Szukaj gotowych skryptów (najlepiej z działów na forum: Skrypty oraz Skrypty>Promowane, z internetu: poradników na YT (np. Knugiego), ze Spigota albo SkriptTools). Przerabiaj te gotowe skrypty, wyszukuj w nich to wszystko co ci wyżej wymieniłem, staraj się zrozumieć jak daną rzecz wykorzystać, gdzie jej używać. Zawsze staraj się dać sobie cel powiedzmy taki sam skrypt jak ten pobrany, ale z mniejszym rozmachem - zamknij gotowca i próbuj się napisać coś podobnego samemu ewentualnie korzystając z dokumentacji.
  •  Jeżeli nie wiesz jak coś zrobić albo chcesz się nauczyć czegoś nowego - na tym forum jest już pełno poradników i wyjaśnionych pytań innych ludzi - wystarczy wpisać frazę w wyszukiwarkę a odpowiedź się znajdzie.
  • Zaprzyjaźnij się z dokumentacją, jeżeli tego nie opanujesz to nic ci nie wyjdzie - SkriptTools, skUnity, skriptHUB, Skript 2.3 - przy czym ciebie na początku powinna interesować ta ostatnia.

Ps. Nie publikuj tego co zrobisz na żadnym forum dopóki nie będziesz pewien że ktoś inny nie zrobił tego wcześniej, albo chociaż nie tak dobrze jak ty.

https://skript.pl/temat/31791-jak-skutecznie-si%C4%99-uczy%C4%87-pisa%C4%87-skrypty/#findComment-205994