Gość Vylence Opublikowano 24 listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 listopada 2017 (edytowane) Link Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! za post Dlaczego ostrzeżenie jest niesłuszne? moim zdaniem słowo ``cholera`` nie jest warte 2 punktów za "PRZEKLEŃSTWA". Tymbardziej, że słowo to jest już zakwalifikowane do tych mniej wulgarnych, zwłaszcza że już prawie każdy tego używa bez większych zmartwień. btw. dla nioo: wulgaryzm nie musi być przekleństwem, z tego co widzę troszku ci się to myli - w wątku piszesz jedno a w ostrzeżeniu drugie. Edytowane 24 listopada 2017 przez Vylence Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helczyk 301 Opublikowano 24 listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 listopada 2017 (edytowane) 4 godziny temu, keebe napisał: wulgaryzm nie musi być przekleństwem ale może być. Jest to przekleństwo, więc można powiedzieć, że wulgaryzm i/lub przekleństwo. Warn cofnięty już dawno jak odczytałem twoją wiadomość na discordzie. 4 godziny temu, keebe napisał: btw. dla nioo: wulgaryzm nie musi być przekleństwem, z tego co widzę troszku ci się to myli - w wątku piszesz jedno a w ostrzeżeniu drugie. (ja się nadal uczę) Edytowane 24 listopada 2017 przez Nioo Taq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taq 155 Opublikowano 24 listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 listopada 2017 (edytowane) Przekleństwo to przekleństwo. Raczej każdy ma to gdzieś. Według mnie ostrzeżenie nadane słusznie. Edytowane 24 listopada 2017 przez KubioX kinkston i young_koiczek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vylence Opublikowano 9 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 grudnia 2017 Dnia 24.11.2017 o 12:15, KubioX napisał: Przekleństwo to przekleństwo. Raczej każdy ma to gdzieś. Według mnie ostrzeżenie nadane słusznie. cholera to nie przekleństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helczyk 301 Opublikowano 9 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 grudnia 2017 1 godzinę temu, keebe napisał: cholera to nie przekleństwo. Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielecki 279 Opublikowano 9 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 grudnia 2017 (edytowane) Cytuj Oprócz znaczenia medycznego, zwłaszcza do końca XVIII w., zaczęto używać tej nazwy metaforycznie w mocnych przekleństwach, wyzwiskach, por. niech go cholera weźmie, idź do cholery, ty cholero, por. „Gadaj prawdę, bom zmiarkował, że się z tym cholerą znasz” (B. Prus, Lalka). Ze względu na silną ekspresję wyraz ma olbrzymią frekwencję, a to powoduje, że traci zabarwienie wulgarne i staje się partykułą wyrażającą silne uczucia, wzburzenie, gniew, np. cholery można dostać. Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Przekleństwo: Cytuj (1.1) wulgaryzm lub obelga używana w celu wyrażenia gniewu (obrażenia kogoś) (1.2) klątwa, życzenie komuś źle Jeśli powiem do kogoś "a żeby ci paliwo zdrożało" - to też podpada pod (1.2) i według Ciebie moge dostać za to warna (Skopał mi sie cytat, nawet go nie moge poprawić ) Edytowane 9 grudnia 2017 przez Bielecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xVendrome 246 Opublikowano 9 grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 grudnia 2017 "(do niedawna uznawane jeszcze za wulgarne, a dziś już tylko za kolokwialne)"Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! czyli, jeżeli dobrze rozumiem to uznawane za normalne w mowie potocznej (czy jak tam to nazwać) kebab porządny człowiek, nie wierzę, żeby użył tego wyrazu do obrażenia kogoś Dnia 24.11.2017 o 12:14, Nioo napisał: (ja się nadal uczę) Hurr Durr za moich czasów ta nauka lepiej szła Bielecki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi