rudyxd 10 Opublikowano 29 grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2016 (edytowane) Czesc wszyskim ja jestem RudyxD, dzisiaj zajmiemy sie zadko poruszanym tematem, a dokladnie pokrecaniem GPU (Karty graficznej) Z gory mowie, ze nie odpowiadam za USZKODZENIA SPRZETU Po pierwsze musimy sie upewnic, ze nie mamy zamiast komputera piekarnika, mowie tu o normalnych temparaturach Po trzecie nie powinno sie tego robic na laptopach, poniewaz zrobimy z lapka piekarnik Po czwarte musimy sie upewnic, czy zasilacz nam na to pozwoli Po piate nie wiem jak jest z tym u innych, ale nasze jednostki GPU powinny miec w miare przyzwoita sekcje zasilania Przechodzac do poradnika, zalecam pobranie programu GPU-Z ,ktory pozwoli nam na sprawdzanie taktowania rdzenia graficznego Jak widac moja karta graficzna to GTX 970 i dzisiaj ona bedzie poddana moim ekserymentom (Bede katowal rudego gie te iksa) Teraz zajmijmy sie 4 kolumna od dolu GPU Clock u mnie jest to 1114mhz, naszym celem jest wbicie 1500mhz, jezeli nie wiecie to jakiej czestotliwosci zegara macie podrecic grafike to wejdzie w google i wpiszcie Model karty max oc i szukajcie Teraz wejde na zaufana strone, w ktorej jest to napisane Znalazlem, ze cos okolo 1500mhz, ALE PAMIETAJCIE, DLA KAZDEGO UKLADU GPU JEST INNA CZESTOTLIWOSC ZEGARA Gdy juz jestesmy na to przygotowani pobieramy pogram MSI-AB (Afterburner) #Obrazek z msi ab powinien byc tutaj, moj blad Teraz dodajemy kilka mhz i wlaczamy program do benchmarku, by sprawdzic, czy karta dziala stabilnie, w moim przypadku jest to OCCT Nie wiem dlaczego zaczelo blokowac mi ss, wiec opisze dalszy przebieg Dodam, ze jesli sie nie znamy nie robimy nic z core voltage Na core clock dodalem +150mhz teraz w gpu z zamiast taktowania 1114mhz mam 1262, ale spokojnie teraz wlaczajac gre, albo benchmark taktowanie jeszcze sie podniesie, w moim przypadku doszlo do 1100mhz chyba dlatego, ze benchmark od karty nie wymagal za duzo, ona nawet miala stale 40* xdd, postanowilem wlaczyc gta v taktowanie bylo na poziomie okolo 1500mhz, ale tylko ponad, przyrost fps byl sredni, ale zamiast 40fps w prawie maksymalnych ustawieniach lecialem na prawie 50 Na koniec chcialem powiedziec, ze za szkody spowodowane przez ten poradnik nie odpowiadam, jesli macie jakies watpliwosci zapraszam na kanal tego pana nawet mial identyczna grafike jak ja TO BYL MOJ PIERWSZY PORADNIK, prosze o konskruktywna krytyke Edytowane 29 grudnia 2016 przez rudyxd Kilka bledow ortograficznych Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/15497-podkrecanie-oc-gpu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi