Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszyskim ja jestem RudyxD, dzisiaj zajmiemy sie zadko poruszanym tematem, a dokladnie pokrecaniem GPU (Karty graficznej)

Z gory mowie, ze nie odpowiadam za USZKODZENIA SPRZETU 

Po pierwsze musimy sie upewnic, ze nie mamy zamiast komputera piekarnika, mowie tu o normalnych temparaturach

Po trzecie nie powinno sie tego robic na laptopach, poniewaz zrobimy z lapka piekarnik

Po czwarte musimy sie upewnic, czy zasilacz nam na to pozwoli

Po piate nie wiem jak jest z tym u innych, ale nasze jednostki GPU powinny miec w miare przyzwoita sekcje zasilania

Przechodzac do poradnika, zalecam pobranie programu GPU-Z ,ktory pozwoli nam na sprawdzanie taktowania rdzenia graficznego

gpu-z.PNG

Jak widac moja karta graficzna to GTX 970 i dzisiaj ona bedzie poddana moim ekserymentom ;) (Bede katowal rudego gie te iksa)

Teraz zajmijmy sie 4 kolumna od dolu GPU Clock u mnie jest to 1114mhz, naszym celem jest wbicie 1500mhz, jezeli nie wiecie to jakiej czestotliwosci zegara macie podrecic grafike

to wejdzie w google i wpiszcie  Model karty max oc  i szukajcie maxoc.PNG

Teraz wejde na zaufana strone, w ktorej jest to napisane

Znalazlem, ze cos okolo 1500mhz, ALE PAMIETAJCIE, DLA KAZDEGO UKLADU GPU JEST INNA CZESTOTLIWOSC ZEGARAmsiab.PNG

Gdy juz jestesmy na to przygotowani pobieramy pogram MSI-AB (Afterburner) #Obrazek z msi ab powinien byc tutaj, moj blad

Teraz dodajemy kilka mhz i wlaczamy program do benchmarku, by sprawdzic, czy karta dziala stabilnie, w moim przypadku jest to OCCT

Nie wiem dlaczego zaczelo blokowac mi ss, wiec opisze dalszy przebieg

Dodam, ze jesli sie nie znamy nie robimy nic z core voltage

Na core clock dodalem +150mhz 

teraz w gpu z zamiast taktowania 1114mhz mam 1262, ale spokojnie teraz wlaczajac gre, albo benchmark taktowanie jeszcze sie podniesie, w moim przypadku doszlo do 1100mhz chyba dlatego, ze

benchmark od karty nie wymagal za duzo, ona nawet miala stale 40* xdd, postanowilem wlaczyc gta v taktowanie bylo na poziomie okolo 1500mhz, ale tylko ponad, przyrost fps byl sredni, ale zamiast 40fps w prawie maksymalnych ustawieniach lecialem na prawie 50 ;)

Na koniec chcialem powiedziec, ze za szkody spowodowane przez ten poradnik nie odpowiadam, jesli macie jakies watpliwosci zapraszam na kanal tego pana

nawet mial identyczna grafike jak ja ;)

TO BYL MOJ PIERWSZY PORADNIK, prosze o konskruktywna krytyke ;)

Edytowane przez rudyxd
Kilka bledow ortograficznych
https://skript.pl/temat/15497-podkrecanie-oc-gpu/

• Szifter zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...